søndag 22. november 2009

Oppgaver til "Karens jul" og " Albertine"

Oppgaver fra ”Karens jul” og ”Albertine”


Virkemidler
1. Gjør rede for bruken av synsvinkel og fortellerperskpektiv i ”Karens jul”
”Karens jul” er fortalt i en autoral, og refererende synsvinkels, vi får litt avstand til hovedpersonene og mer vite hvordan miljøet er rundt hovedpersonene er. Det er typisk for naturalismen å skrive på denne måten.


3. Hva slags inntrykk får du av miljøet i ”Karens jul”?
I ” Karens jul” blir det skrevet mye skildringer av miljøet og gjenstandene rundt, det gir en virking som får oss til å se for oss hvordan det ser ut. Jeg fikk et inntrykk av at miljøet rundt var grått og mørkt, vi får vite årstiden og siden det var på vinteren er det vanlig at det er mørkt og kaldt ute som får en stemning av tomhet og ensomhet. Jeg fikk også inntrykk av at det ikke er mange folk som er tilstede, det var stille og menneskene hadde ikke lagt merke til at Karen lå død i den gamle, falleferdige huset. Ellers så fikk vi vite ut fra miljø beskrivelsen hvordan det gamle huset så ut og det får en vis preg over byen.

Opplevelse og innlevelse

1. Hvordan vil du beskrive følelsen du satt igjen med etter å ha lest utdraget fra ”Albertine”?
Jeg sitter igjen med en ekkel følelse, Albertine var en oppvekker til kvinner og andre mennesker i samfunnet, på hvordan en mann kan være i det skulte. Alle jenter kan bli lurt.


2. Hvordan vil du beskrive følelsen du satt igjen med etter å ha lest ”Karens jul”?
Når du leser ”Karen jul” får du en følelse av tomhet, sorg og urettferdighet. Det at ”Karens jul ” er skrevet om i juletiden da alle mennesker skal ha det godt, være sammen med familie og ha hus over hode, gjør at vi får en følelse av urettferdighet. Karen har kun et gammelt hus å ta seg inn i, men hun ser ikke mørkt på situasjonen for hun vet at det kommer til å gå bra, madammen hadde lovet henne at hun skulle komme tilbake. Da får vi se hvordan noen mennesker har det i verden, mens vi klager på de meste lille problemer.

5. Tenk deg at du er Karen. Hvilke tanker gjør hun seg den kalde julenatten i skuret?
Jeg tror jeg hadde holder seg opp med er det lille barnet til Karen, den snille politimannen og at madammen som hadde lovet å komme tilbake til jul. En jule er ikke det samme for alle, og bare det at hun har tak over hode kan være den beste jule for noen.


Forståelse og tolkning

2 . Hvorfor trur du Skram har valgt å legge historien til julehøytiden? Hvilken virkning har det?
Det som er typisk og folk forbinder med julen er samvær med venner og familie, varme, god mat, trygghet og glede. Men dette synet vender hund til det motsatte og vi får et innsyn i hvordan en jul kan oppleves for noen mennesker i verden. Julen kan være en fryktelig tid for noen mennesker.



3. Hva er temaet i ”Karens jul”?
Temaet er fattigdom og enslige mødre i samfunnet. Skram prøver å få fram at enslige mødre ikke overlever i samfunnet, hun har ingen støtte fra myndighetene og er helt hjelpeløs.


Sammenligning og vurdering

4. Hvilken av de to tekstene likte du best? Begrunn svaret ditt
Jeg likte ”Karens jul” best, i denne teksten får vi mer ut av budskapet og vi sitter igjen med flere følelser, både triste og gode. Vi får en forståelse om hvordan et samfunn kan være for noen mennesker og virkningen vi andre har på samfunnet. Noen mennesker har det faktisk ikke like godt som andre i juletiden, mange feirer ikke jul får det kan minne for mye på ting som er triste. Juletiden er en følsom tid der mennesker tenker mye gjennom hvordan de har det og ser hvordan andre mennesker har det. I ”Karens jul får vi nettopp bekreftet det, ingen legger egentlig merke til Karens tilstand og undertrykkelse av samfunnet utenom postmannen som lar Karen bo i det gamle, falleferdige huset til madammen kom tilbake.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar