onsdag 25. november 2009

"Kall meg Lise-mor"


Torborg Nedreass

Hun ble født i Bergen 13. november i 1906 og døde 30. juni 1987 på Nesodden. Fram til 1947 bodde hun på Leirvik i Hordaland, men da valgte hun å flytte til Nesodden i Akershus. Hun hører til blant Norges fremste forfattere i etterkrigsgenerasjonen, og hennes romaner og noveller er blant de mest minneverdige i vår litteratur. De fleste av hennes noveller handler om motiv fra hendelser under andre verdenskrig, der hun forteller om situasjoner krigen skapte for mennesker som ikke var direkte involvert i krigen, men som uansett betalte en stor pris for å leve i et okkupert land. Hun debuterte med novellesamlingen «Bak skapet står øksen» i 1945. Torborg var egentlig utdannet som musikklærer, men skrev mange romaner, noveller og hørespill. Hun har flere temaer hun skriver om i sine noveller, blant annet klasseforskjeller og fattigdom er sentrale temaer. Hun skriver om kvinner og små jenter, og om oppvekst og utvikling. Hun skildrer ofte ensomme, undertrykte og stillferdige kvinneskjebner, og på en krass måte. Mange av handlingene i bøkene hennes foregår ofte i Bergen der hun vokste opp. Hun ble i 1972 nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

1)
Torborg Nedreass skriver novellen i personal synsvinkel, alt skjer gjennom jentenes øyne som var jeg personen i teksten. Jenta som også forteller fra hennes posisjon som kvinne gjenforteller opplevelsene hun gjorde seg i barndommen. Siden forfatteren bruker jeg-forteller i noveller kan du få en følelse av at du som leser, hopper rett inn i jeg-fortellerens posisjon. Du som leser blir en del av fortellingen og får et større perspektiv på novellen siden hun forteller både først som kvinne og deretter tilbake til sin barndom når hun var enn jente. Både hun og vi som lesere får en mer forstålese på hendelsen sett gjennom jentas og kvinnens synsvinkel.

2.
Personen fortellingen «Kall meg Line-mor» handler om er Oline Korneliussen som jobber som rengjøringshjelp for en familie. Oline er i utgangspunktet en tekkelig og pliktoppfyllende hushjelp med gode attester. Hun var blant annet ei snill og pålitelig jente med et pent utseende. Oline var ei jente med mange drømmer. Hun drømte blant annet om å få seg en familie, et hjem og en god jobb. Hun hadde sterk tro på Gud, og hun ventet på at et mirakel skulle skje, for eksempel at hun skulle få et bedre liv. Oline hadde et ønske om at familien skulle kalle henne for Line-Mor, men det ble aldri gjort. Hun ble aldri helt respektert av familien hun jobbet for. Datteren i huset og hennes venninner syntes det var gøy å erte Oline, og de prøvde alt de kunne for å gjøre henne sint. Hun ble aldri synlig sint, hun bare trakk ned haken og stelte med sitt. Oline hadde et ønske om å få seg en kjæreste som hun kunne få besøk av. Dette ønske ble så stort at hun selv trodde at hun hadde en kjæreste i virkeligheten. På kveldstid satt hun inne på rommet sitt å hvisket med seg selv, og trodde at hun snakket med Ronald, hennes kjæreste. Den lille jenta i familien hørte Oline hviske inne på rommet, og trodde hun hadde noen på besøk. Dette syntes hun var dumt. Hun sa blant annet det var «noe av det fæleste». Det at hun hadde et forhold til en mann hun ikke var gift med var negativt. Gjennom fortellingen får vi et bilde av at Oline egentlig er ganske ulykkelig, ensom og synsforvirret. Hun har ingen rundt seg som bryr seg om henne. I hennes dødsannonse stod det «styret i den kommunale jomfrustiftelsen». Dette viser at hun ikke hadde noen som tok ansvar for sin begravelse, og hun heller ikke hadde noe familie eller kjente.

3)
Budskapet i novellen er å få fram hva ensomhet kan gjøre med et menneske. Temaet i novellen «Kall meg Line-mor» er at mange mennesker har et ønske om å være en annen person enn det man egentlig er, og dette ønsket kan for noen bli så stort at en tror en er noe annet enn det man er i realiteten. Hvis man tror på noe sterkt og lenge, kan man bli blid på virkeligheten. For eksempel Oline som i denne novellen trodde at hun hadde en kjæreste, og dette var et stort ønske. Den sterke troen gjorde henne blind på sitt eget liv, hun trodde at hun i virkeligheten hadde en kjæreste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar